Back to Question Center
0

Lite nyttigare morotskaka

1 answers:

Vi ​​är bॠda tvॠgalna i morotskaka. Vem är inte det. Detär en söt kaka med krämig glasyr och som â € "bÃÂstst allt â €" innehà ¥ ller morötter. Det mà ¥ ste pॠnॠt konstigt sätt innebära att den är nyttig att äta?!

Nja - walk in cabinets. Den innehà ¥ ller ju oftast stora mängder socker, smÃr och vetemjö¶l. Sà ¥ nyttig är kanske inte ett helt korrekt ordval. Sà ¥ vida man inte skulle ersätta de onyttiga ingredienserna med mindre onyttiga alternativ. Vi bestämde oss för att pröva.

Första försöket blev en katastrof, vi använde äppeljuice som sötningsmedel och fick en kompakt, smaklös morotsstenkaka. I bö¶rjan försö¶kte vi: â € œ jo men den kanske är dio, vi har bara inte vant oss â € |â € ??. È veloce det in den. Efter en halv dags deppande gjorde vi ett nytt försÃk. Vi användeÃ, bananer och dadlar som sötningsmedel (och lite honung till glasyren), rॠgmjöl och en mild olja istället för smör. Och den hॠngen lyckades vi mycket bättre. Vi hade ocksॠmycket torkad frukt och nötter och ganska grovt rivna morötter, vilket gjorde kakan lite tuggig och mättande.

Scrolla ner för att se receptet.

Lite nyttigare morotskaka

3 ägg
1-2 bananer
10-15 färska dadlar (utan kärnor)
6 msk. solrosolja
2,5 dl rॠgmjö¶l
1 ý tsk bakpulver
3 tsk kanel
ý tsk muskot
ý tsk kardemumma
3 morö. tter (mellanstora, grovrivna)
1 dl kokosflingor
1 dl valnö¶tter (grovhackade)
1 dl russin

Glasyr
200 g philadelphiaost (15. ) 3 msk honung
1/2 lime (juice)

1 dl hasselnö¶tter

Sätt ugnen pॠ180à °Â ° C. Vispa upp äggen en skॠl och ställ ॠt sidan. Använd en stavmixer eller hushॠllsmaskin för att mixa bananerna, dadlarna och oljan till en tjock kräm. Ãkta ihop rॠgmjöl, bakpulver, kanel, muskot och kardemumma och rör ihop det med äggen och banankrämen. Rör i de rivna morötterna, kokosflingor, valnötter och russin och rör si riempie allando blandats ordentligt.
Händ en bakplॠtstäckt kakform och sätt i ugnen i ca 40 min. Stick ner en tandpetare mitt i kakan, när ingenting fastnar pॠden är kakan färdiggräddad. Là ¥ t svalna.
Vispa ihop philadelphiaosten, lime och honungen (uomo skulle ocksॠkunna använda bananer eller dadlar som sötningsmedel till glasyren). Bred pॠglasyren när kakan har svalnat helt. Ströß hackade hasselnötter eller valnötter innan servering.

Foto: Johanna Frenkel

6 days ago